Зъболекар д-р Борис Белчев, град Пловдив

20 години дентална практика

д-р Борис Белчев
д-р Борис Белчев

д-р Борис Белчев

20 години не са много, но не са и малко. Особено във време като днешното - на промени и на несигурност. Но смятам, че успяхме да изградим една успешна практика и да предоставим обслужване на високо ниво с трайни качествени резултати. Тук е мястото да благодаря на всички наши пациенти, които ни следваха и продължават да ни следват през всичките тия години. Благодарение на тях ние се формирахме като специалисти, натрупахме опит и средства, за да създадем настоящата дентална практика „БелДент“, което считам за нашия най-голям успех!

Благодаря и на родителите си. Роден съм в гр. Габрово и съм израснал в семейство на машинни инженери, това беше и една от причините да завърша Математическа гимназия, където подготовката беше насочена предимно към технически институти с математика, немски език и програмиране. Много дължа на родителите си. Те отрано забелязаха моите заложби, прозряха реализацията ми и много далновидно обърнаха посоката на развитие, като ме насочиха към хуманитарните науки. Багодарение на тях, сега работя професия, която ми доставя удоволствие и удовлетворение!

През 1994 г. завърших Стоматологичния Факултет в Пловдив. Тогава работа за млади зъболекари трудно се намираше. Така около 5 години работих на държавна практика, по заместване и на временни трудови договори. Ходих даже и до Испания, но родолюбието и семейството бързо ме върнаха в Пловдив.

През 1999г. започнах частна практика в кабинет под наем, където работех 10 години. Тук специално искам да благодаря на д-р Нелия Михайлова, която ме насочи към хирургичната стоматология и под ръководтсвото на д-р Димитър Господинов ”проходих” в тази дисциплина и ми стана любима. През всичките тези години наред с клиничната си дейност, създавах новата практика”Бел Дент”. Градих я с много любов, “тухла по тухла”, като се започне от проектиране на помещението, настилките и облицовките, минем през обзавеждането и цветовите нюанси и стигнем до стоматологичната техника. Мисля, че успях да създам едно уютно и топло място, където пациента се чувства комфортно и спокойно и може да забрави страха от “бялата манта”.

Посещавал съм доста специализирани курсове и няма да спра да се развивам. Стоматологията се усъвършенства непрекъснато и ние трябва да сме в крак с новото време. Излизат все по-нови и нови материали и техники, които правят професията ни изкуство. Няма нищо по-хубаво от усмихнат и доволен пациент,което е оценката на труда ни.

Въпреки че съм затворил цикъла на лечение в практиката, няма да крия, че повече ми допадат имплантологията, ортопедията и естетичната стоматология. Може би, защото това са трите най-креативни дисциплини, които видимо дават изява на лечението. Затова курсовете, които посещавам са насочени главно в тази сфера. Тенденцията, обаче е да успеем с колегите работещи в практиката, да се профилираме в отделните области на стоматологията. Така всеки ще може да се развие максимално в своята област и ще се изгради като специалист.

“Хоби”- много хубаво понятие. Как да не си представиш един вглъбен в себе си филателист, който се наслаждава разглеждайки с ръкавица и пинсета своята колекция от марки? Не, това не може да се случи с мен. Аз съм динамичен човек. ” Еxtremer”-както ме нерече един колега. Имам толкова много идеи и проекти, че май няма да ми стигнат годините, за да ги осъществя. Важното е, човек да съхрани младежкия си дух. Много работа се свърши през последните години, но не е само в работата начина. Тази професия изисква голямо съсредоточаване, а и напрежението не е никак малко. Трудно се работи с хора. Изисква се от самосебе си почивка и релакс. И така моето хоби е да намирам начин през седмицата преди или след работа да спортувам- плуване,сауна, джогинг, разходка. А през уикендите задължително вземам семейството и кучето и тръгваме на някъде- планина, море, на вилата, къде ли не! Обграден съм от добри приятели и колеги. С тях всяка сутрин пием кафе, обсъждаме политиката, а през зимата караме ски.

Вече 5 години работим в новата дентална практика “ Бел Дент”, където успях да въведа високи стандарти във всяко едно отношение. От посрещането на пациента, протоколите на лечение, стерилизация и хигиена, до вътрешния микроклимат в практиката. Спокойно мога да се похваля с едно високо ниво на обордуване, което много разширява възможностите за работа и за постигане на висок стандарт в зъболечението. Практиката предлага комплексно решение за проблемите на пациентите ни- протетично, терапевтично, хирургично, ортодонтско, детска и естетична стоматология. Включително и зъботехнически корекции и проби на място. Това се оценява от пациентите ни, защото не е нужно те да ходят в различни кабинети. Дъщеря ми,студентка по стоматология и моя най-голяма гордост , казва, че в практиката мога да живея, било уютно като удома. И май наистина е така.

Практиката разполага с 2 кабинета. Единият е помощен- за спешни пациенти, физиотерапия, ортодонски и хирургични прегледи, кратки визити и събеседване с пациенти. Екипът, който работи в основния кабинет се състои от стоматолог, дентален асистент и стоматологична сестра. В перспектива ще осъществим и втори такъв екип.

Работим по точен график, нещо на което изключително държа. Ценя както моето време, така и времето на пациента. Не отказваме никога за спешни състояния или за кратки консултации.

Много усилия полагаме за хигиената, мотивацията и културата на пациентите. Малко хора могат да си позволят цялостно саниране, но гледаме да ги убедим 2 пъти в годината да посещават практиката за прегледи. Особено важно това е при децата. Смея да се похваля с големи успехи тук. Много приятно е да видиш едно 4 годишно дете как обува калцуни, усмихва се и сяда на стоматологичния стол, ухаещо на паста за зъби. А помните ли как под строй ни водеха в училищните стоматологични кабинети и какъв панически страх изпитвахме?

Съобразили сме и кризата, разбира се. Правим намаление за пенсионери и социално слаби хора. Работим и със ЗОК по тези причини.Също за наши редовни пациенти,дори сме добри приятели. За мен най-голямата реклама е самият пациент. Затова всичките ни усилия са насочени да предложим качествен продукт и да се борим за всеки един пациент. Това стои и зад нашето лого “Усмивки за Вас!”

Моята философия е, че всеки стоматолог се придържа към определени правила и норми, но и всеки трябва да има своя индивидуалност, свой подход към пациента, към клиничната ситуация, към практиката, към колектива. Не искам да се сравнявам или състезавам с моите колеги. Аз съм си аз и се опитвам да се докажа единствено пред себе си. Опитвам се да бъда честен и открит както с пациентите, така и с колектива. Следвам упорито всяка своя цел и се боря за разрешение на всеки казус. Напълно отхвърлям анонимната и безлична стоматология и твърдението, че сме еднакви.

За мен беше голяма чест да получа първа награда в категорията “Мениджър на дентална практика” от АДМБ и да се наредя до другите спечелили колеги, д-р Гайс Бадер от София и д-р Богдан Димитров от Бургас. Чест, но и отговорност.Гордост за нас е, че номинираните практики в конкурса, напълно отговарят на европейските изисквания и стандарти. Точно това се разисква на специалната пресконференция на БТА, а именно, че нашите практики вече по нищо не отстъпват пред европейските. Това бе и ролята на конкурса “мениджър на дентална практика”- да открои и отличи мениждърите на онези дентални клиники, кабинети и зъботехнически лаборатории, изградили през годините успешна практика, сплотени екипи и хармонични взаимоотношения. Да се даде гласност и популярност на тези колеги, които с цената на много труд са постигнали наистина нещо значимо, съизмеримо с европейските клиники и кабинети.

Да сме живи и здрави, за да вървим напред и да правим хората усмихнати и щастливи!
Д-р Борис Белчев